Griepvaccinatie

Gepubliceerd op 29 oktober 2020 om 17:02

Maak een afspraak voor uw griepvaccinatie.

U kunt ook bij ons terecht voor uw griepvaccinatie op zaterdagvoormiddag 21 november 2020.


Voor wie is griepvaccinatie belangrijk ?

  • Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen.

  • Iedereen ouder dan 65 jaar en met de corona-epidemie vanaf 50 jaar.

  • Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling.

  • Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking.

  • Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.

  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.


Wanneer laat u u vaccineren ?

Best tussen midden oktober en midden december. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en werkt maar één winterperiode. Een griepvaccin moet u dus elk jaar opnieuw krijgen.

Wie behoort tot de bovenstaande groepen voor wie het griepvaccin belangrijk en dan ook aanbevolen is, kan het vaccin vanaf half oktober toegediend krijgen.

Behoort u niet tot een van de bovenstaande groepen?

Ook voor u kan het griepvaccin nuttig zijn, gezien de corona-epidemie wordt er verwacht dat er onvoldoende vaccins zullen zijn om aan de vraag te voldoen. De overheid heeft daarom beslist om eerst de risicogroepen te vaccineren.

U kan het vaccin afhalen bij uw apotheker en eind november gevaccineerd worden, indien er nog vaccins beschikbaar zijn.


Extra belangrijk in coronatijden

Nu dit jaar ook het coronavirus circuleert, is griepvaccinatie - en voor sommigen pneumokokkenvaccinatie - meer dan ooit belangrijk. Want als een nieuwe piek aan coronapatiënten samenvalt met de jaarlijkse griepgolf, kan dat ziekenhuizen en zorgverleners overbelasten. Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door griep. Laat je dus vaccineren, zo help je jezelf én de zorgverleners. En hou je een bed vrij voor een coronapatiënt.